Geçtiğimiz hafta Bursa’da, Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafından yürütülen, İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi kapsamında “İnsan Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Paneli düzenlendi. Bu panele ilgili kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, Uludağ Üniversitesi, meslek odaları, baro ve sendikaların yanı sıra yerel yönetimlerden temsilciler de katılım sağladılar.
Bursa Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Kadın Hizmetlerinden Sorumlu İl Müdür Yardımcısı Fikriye Aydın Hanım “Cinsiyete Duyarlı Hizmet” konulu sunumunu yaptı. Bu sunumda kadınlara yönelik koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, güçlendirici rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemler ile krize müdahale hizmetleri hakkında bilgiler verdi. Kısaca bu hizmetlerden sizlere bahsetmek istedim.
Koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında; yerelde tüm sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerle birlikte sağlık, eğitim, kentsel hizmetler, karar alma mekanizmalarına katılım, şiddet ve istihdam alanlarında gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile Bursa İli 2015 Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlandı. Bu çalışma özellikle yerel yönetim hizmetlerinde değerlendirilirse, hizmetlerin kadın erkek fırsat eşitliği gözetilerek hayata geçirilmesinde yol gösterici olacaktır.
Kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılarak, kadın konukevlerinde, dezavantajlı bölgelerde eğitim ve öğretimden yoksun kalan kadınlara okuma yazma eğitimleri veriliyor. “Aile Eğitim Programı” kapsamında; aile içi iletişim, aile bütçesi ve kaynak yönetimi, çocuk gelişimi ve ergenlik dönemi, sağlıklı yaşama ve yaşlanma, aile ve değerler, aile ve medya eğitimleri ile kadınlarımıza büyük bir eğitim desteği sağlanıyor.
Kadınlar sağlık taramalarından geçirilerek, risk oluşturabilecek durumlar önceden tespit edilebilmekte. Genel sağlık, evde bakım, yaşlı ve engelli hizmetleri konusunda yapılan bilgilendirme çalışmaları ile toplumsal bilincin arttırılması hedefleniyor. Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç ailelerin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla başlatılan “Dostluk Kapısı Projesi” Türkiye’de şehir bazında uygulanan ilk proje olma özelliğini taşımakta.
Yaşam şartları ve yaşadıkları bölgeler nedeniyle kırsaldaki kadınlar her zaman ihtiyaç duydukları eğitimlere ulaşamayabiliyor. “Kadın Çiftçi Eğitimi” ile kadınların hem tarımsal üretim şekilleri, hem de kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında bilinçlenmeleri sağlanıyor.
Organize sanayi bölgelerinde kreş ve gündüz bakımevlerinin kurulması daha fazla sayıda kadınının sanayide istihdam edilmesine olanak sağlıyor. Bu amaçla Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan DOSAB Kreşi ve Gündüz Bakımevi’de çalışan kadınlar için çok önemli bir hizmettir.
İstihdam alanında farkındalık yaratan diğer bir çalışma ise Bursa’da doğal, ev yapımı ve el işi üretimi yapan köy kadın derneklerinin platform oluşturmak üzere biraraya getirilmesidir. Türkiye’de ilk defa 21 derneğin katılımıyla ‘’Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu’’ kurulmuştur.
Hepsi birbirinden değerli bu hizmetlerin devamıyla ilgili İnşallah önümüzdeki hafta bu köşede yine sizinle buluşacağız.
Biliyoruz ki tüm bu çalışmalar, projeler, halka ulaştığı kadar hizmettir…
↧
Her şey kadınlar için
↧