Hiçbir ayrımcılık gözetmeden tüm mültecilere kapılarını açan Türkiye dünyaya insanlık dersi verdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)tarafından 10 ilde kurulan ve uluslararası temsilciler tarafından insanlık tarihinin en iyi kampları kabul edilen 26 barınma merkezinde, 300 bine yakın Suriyeliye fiziksel, sosyal ve psikolojik yardımlar ulaştırılarak, tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır. AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile anaokulundan lise son sınıfa kadar 310 bin çocuk yeniden eğitime başlamış, Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 11 milyon insana ücretsiz sağlık hizmeti verilmiştir. Sertifikalı meslek edindirme kurslarında, 60 binden fazla Suriyelinin farklı branşlarda eğitim alması sağlanmış, sıfır noktasındaki Suriyelilere de gıda, gıda harici malzemeler, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemeleri içeren 1,3 milyar liralık insani yardım ulaştırılmıştır.
Yardımsever halkımızın destekleriyle Sivil Toplum Kuruluşları da mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için durmaksızın çalışmakta. İnsani Yardım Vakfı (İHH) birçok Avrupa ülkesinin yapamayacağı boyutta Suriyeli mültecilere barınma, giyim, eğitim, sağlık, gıda yardımını ulaştırırken, savaşın yakıp yıktığı Suriye’de yetimhane, su kuyusu, fırın, konteyner kent, aşevi, değirmen ve hastaneler kurmuştur.
İHH’nın inşa ettiği 9 konteyner ve 13 çadır kentte toplam 62 bin insan yaşıyor. Kilis Koordinasyon Merkezi’deki fırında günde 100 bin ekmek üretilirken, 50 bin kişiye yemek çıkarılıyor. 2015 yılında temeli atılan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın işbirliğiyle 100 dönüm bir alana inşa edilecek Reyhanlı Çocuk Yaşam Merkezi tamamlandığında savaş mağduru yetim çocukların barınma, eğitim, sağlık ve gıda gibi her türlü ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra psikolojik destekte verilecek.
Türkiye’de gerçekleştirilen bu kıymetli hizmetlerin yanı sıra İlimizde tüm kamu kurumlarına örnek olacak bir hizmete imza atıldı. Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi bünyesinde yabancı uyruklu, özellikle Suriye ve diğer komşu ülkelerden gelen misafirlere diş hekimliği ile ilgili tüm ihtiyaçlarının, tedavilerinin, yönlendirme ve bilgilendirme işlemlerinin yapıldığı Arapça hizmet veren bir klinik açıldı. Mevcut kliniklerde iletişim problemi yaşanması, hastalara ayrılan sürelerin uzaması gibi problemler tespit edilmesi üzerine, özenle düzenlenmiş bu klinik oluşturulmuş.
Bu klinikte tedavi görecek misafirler hekim seçme hakkına sahip olduğu gibi, ek olarak mesai dışı çalışmaya esas olan tüm düzenlemelerden de faydalanabiliyor. Gönüllü hekimler ile hemen hayatiyet kazanan bu kliniklerde dil desteği için personel de sağlanmış. Ayrıca MHRS ile randevu alan misafir hastaların bu hakkı engellenmeyerek diğer kliniklere de, bu klinikten dil desteği veriliyor.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “ Sizden biriniz kendisi için istediğini Müslüman kardeşi için de istemedikçe (kâmil manada) iman etmiş olamaz . ” buyurmuşlar. Kâmil manada iman etmiş kullardan olmak niyetiyle çıkılan bu yolda, tüm vatandaşlara verilen hizmetlerin bütününü(Klinik işlemler, tüm tedaviler, ameliyathane, cerrahi, dijital görüntüleme, tomografi, protez ve uzmanlık gerektiren işlemler vb.), bu misafirlere de hiçbir kalite farkı yaşanmaksızın verilmesini sağlayan Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi yetkilileri ve çalışanları çok hayırlı bir hizmete vesile olmuşlar.
Paris’te yaşanan terör saldırısıyla tüm dengeleri altüst olan Avrupa, alacağı 300- 500 mülteciyle ne yapacağını kara kara düşüne dursun, öyle büyüksün ki Türkiyem, içeriden ve dışarıdan şer odaklarına, yerli ve milli olmayan muhalefete, doğuda ve güneydoğuda terörle verdiğin mücadeleye, sınırlarındaki savaşlara, tehditlere rağmen güçlü ekonomin ve sağlam demokrasinle dimdik ayaktasın.
Elhamdülillah