Quantcast
Channel: Ebru Ahu –Şehir Medya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Yıldırım kadınla güçlü

$
0
0

Dünyada en fakir ve eğitim almamış insanların büyük bir çoğunluğu kadındır. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 51’ni oluşturan kadınlar işsizlik ve yoksulluktan en fazla etkilenen kesimdir.  Yoksullukla mücadelede, ekonomik kalkınmada kadınların istihdam edilmesi çok büyük bir önem arz ediyor. Kadın kooperatifleri ise bu anlamda büyük bir açığı kapatmakta.

 

İş hayatının dışında kalan, ekonomik yönden güçsüz kadınlar kooperatif çatısı altında el emeği ürünlerini gerçek değerinde satarak gelir elde etmekte, daha fazla müşteriye ulaşma imkânı bularak, piyasalarda rekabet edebilecek güce de sahip olabilmektedir. Para kazanan kadın aile ekonomisine katkı sağlamanın yanında bölgesel kalkınmaya da katkıda bulunur.

Kooperatifler kadın girişimciliğini destekleyerek, kadınlara eğitim ve yeni iş imkânları da sunar. Kooperatif yönetimlerinde birlikte çalışma imkânı bulan kadınların dayanışma ve demokrasi ruhu gelişmekte,  toplumsal, ticari ve sosyal hayata daha etkin bir biçimde katılım sağlayabilmektedir.

İlimizde, göçün en yoğun olduğu Yıldırım ilçesinde kadınların yeterli eğitim ve mesleki beceriye sahip olmadığı görülmektedir. Ekonomik gücü olmayan,  evinin dışında çalışma imkânı bulamayan kadınlar, sosyal hayatta da söz sahibi olamamaktadır.  Bu ihtiyaçtan yola çıkarak,  Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında kadınların meslek sahibi olmaları sağlanıyor. 10.000’in üzerinde kursiyer, 57 branşta 38 merkezde kurs görüyor.

Yıldırım’da kadınların ve ailelerin yaşamış oldukları ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara çözüm bulmak amacıyla Yıldırım Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen girişimcilik örneği başarılı projelerden birisi de  Yıldırım Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi oldu.

Kooperatifin açılışının da yapıldığı ”Yıldırım Kadınla Güçlü” konulu panelde, uzmanlar tarafından kooperatifçilik, kadın kooperatifleri ve yapısı hakkında bilgiler verildi. Panelde konuşan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali,  kooperatifçilik fikrinin Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda (YIL–MEK) sahip olunan bilginin üretime ve pazarlamaya geçirmek düşüncesiyle oluştuğunu ifade ederek, kollektif çalışmanın çok önemli olduğunu, kooperatifçilik anlayışının Yıldırımlı kadınları kültürel, sosyal ve ekonomik hayatta daha çok katkı verebilmeleri için iyi bir mekanizma olabileceğini söyledi.

Yerel yöneticilerin kadınların sosyal ve ekonomik hayatta söz sahibi olmalarını sağlayacak hizmetleri yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Edebali, “Kadınların hayatın akışı içindeki bütün etkinliklerde olmalarını arzu ediyoruz. Hem yerel yönetim anlayışında, hem siyasette, hem ekonomik kalkınmada mutlaka kadınlarımızda yer almalıdır” dedi.

 

Sosyal Belediyecilikte örnek çalışmalara imza atan Yıldırım Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü ilk kuran yerel yönetimlerden oldu. Aile kavramını güçlü kılmak adına Evlilik ve Aile Okulu hayata geçirildi. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile yapılan işbirliğiyle Yıldırım’da ücretsiz kanser taraması yapılabilmekte. Kadına yönelik toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemek, belediye hizmetlerinin kadın erkek fırsat eşitliği gözetilerek verilmesini sağlamak amacıyla Kadın Erkek Eşitlik Birimi kuruldu. Hanımeli Dostluk Eli Projesi ile dezavantajlı gruplara ulaşılarak hem maddi hem de manevi anlamda destek olundu.

Aile kavramını hizmetleriyle desteklemeyi hedef edinen Edebali, kadınların statüsünü güçlendirmeye yönelik örnek çalışma ve uygulamalarla Yıldırım’ın Kadın Dostu İlçe olmasını sağladı.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue